Text Size

Concursul de Debut Literar UniCredit, ediția a VI-a și-a anunțat câștigătorii

PDFPrintE-mail

Bucureşti, 27 iunie 2013

Câştigătorii celei de-a șasea ediţii a Concursului de Debut Literar UniCredit

Concursul de Debut Literar UniCredit a anunțat câştigătorii celei de-a VI-a ediţii pentru categoriile de concurs poezie şi roman, în cadrul Festivităţii de Premiere ce a avut loc aseară, la Librăria Humanitas Kretzulescu.

Ediţia din anul acesta a atras 140 de manuscrise, multe dintre ele aparținând unor debutanți români din Germania, Spania, Portugalia, Italia, Canada, Marea Britanie, Bulgaria și Republica Moldova. 

Festivitatea de premiere a fost moderată de profesorul universitar Liviu Papadima şi a avut intervenţii din partea Cristinei Guseth, director Asociaţia Catalist, Cătălinei Miciu, Internal&Online Communication Associate, UniCredit Ţiriac Bank, Marius Chivu, critic, redactor-editor Dilemateca şi Dilema Veche şi Marin Mălaicu-Hondrari, poet, prozator, traducător, organizatorul festivalului anual Poezia e la Bistrița
Cristina Guseth a apreciat caracterul internațional al concursului care, în ciuda dimensiunilor sale reduse, poate fi privit ca un liant între românii din afara granițelor și cei din țară. De asemenea, a fost punctat efortul de echipă care facilitează, an de an, promovarea unor tinere talente literare. 
  
Cătălina Miciu a menționat că speră într-o colaborare și în anii viitori, dat fiind faptul că parteneriatul dintre UniCredit Țiriac Bank și Asociația Catalist durează de șase ani consecutivi. 

La secţiunea POEZIE anul acesta nu au existat nominalizați. Câștigătoarea a fost Ronița Dragomir, pentru volumul 37 de Lamentări și-o Pildă
Argumentul lui Marin Mălaicu-Hondrari a constat în faptul că poezia Roniței Dragomir este una „În pas cu timpul, care poate crește și care poate da un volum de poeme foarte bun. Poeziile sunt foarte bine construite, autoarea știe cum să structureze un poem (cum să-l înceapă și cum să-l închidă). Cu toate că de multe ori tonul este grav, autoarea evită să cadă într-un patetism ieftin și nu se lasă niciodată condusă de această gravitate.”
Câștigătoarea nu a putut să își ridice premiul personal, deoarece în prezent studiază în Olanda însă a ținut să mulțumescă prin intermediul reprezentantei sale, Diana Fota. 

În acest an, secţiunea PROZĂ SCURTĂ nu a avut nici nominalizaţi, nici câștigător.  Marius Chivu a apreciat că majoritatea manuscriselor au fost structurate ca mini-romane, și că în general, calitatea operelor receptate a fost destul de slabă. Mai mult, acesta a punctat gravitatea faptului că cei înscriși nici măcar nu cunoșteau genul literar “proză scurtă”, confundându-l, din punct de vedere structural, cu romanul sau cu eseul.

La secţiunea ROMAN, Liviu Papadima a prezentat nominalizaţii: Cristina Nicolae, cu volumul Dracu’ Lacu’, Corneliu Bălan, cu volumul Escroc SRL, Cătălin Domnițeanu, cu volumul Messenger, Cosmin Alin Leucuța, cu volumul Statele Unite ale lui Dumnezeu și Beatris Carmen Serediuc, cu volumul Varză. Manuscrisul câștigător a fost Escroc SRL, semnat de Corneliu Bălan. Liviu Papadima a punctat că ”Escroc S.R.L. este un roman al peripețiilor unui tânăr plecat ilegal din România, care își aranjează situația în Occident prin tot soiul de malversațiuni ilegale, de la despăgubiri pentru accidente simulate la fraude în cazinouri și chiar spargeri de bănci. Lui Marcel, protagonistul romanului, i se asociază în aceste operațiuni alți doi conaționali, Mario și Adi, alcătuind un trio memorabil de “gangsteri”, nonșalant și inventiv, în care fiecare aduce aportul propriei personalități. Narațiunea alertă, cu o atentă documentație faptică, face lectura fluentă și agreabilă. Nu în ultimul rând, contribuie la reușita romanului autenticitatea vocii narative, la persoana întâi. Marcel nu e doar un escroc dornic de înavuțire rapidă. Opțiunea lui, a unui ins cu un intelect deloc mărginit, se isprijină pe o filosofie de viață, ale cărei rădăcini transpar din secvențele retrospective ale copilăriei și adolescenței eroului, petrecute în țară.”
Liviu Papadima i-a recomandat, totuși, câștigătorului comprimarea sau eliminarea unor scene care diluează pe alocuri narațiunea și modificarea titlului, cel actual sugerând o zonă tematică destul de diferită față de cea a romanului.

Dat fiind faptul că autorul este stabilit de mai mulți ani în Canada, nu a putut să își ridice diploma, care a fost înmânată doamnei profesoare Stana Buzatu, desemnată să îl reprezinte. 

Cei 2 autori câştigători îşi vor vedea creaţiile publicate la Editura Humanitas şi lansate în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS Carte de învăţătură, ediţia 2013.
 
 
Comentarii (0)add comment

Scrie comentariu
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
micsoreaza | mareste

security image
Scrie caracterele din imagine


busy

2% Pentru Cultura

Prietenii bibliofagia.ro

 

 

 

 

Login