Text Size

Câştigătorii celei de-a cincea ediţii a Concursului de Debut Literar UniCredit

PDFPrintE-mail

 

 
 
 Bucureşti, 18 iulie 2012

 

Concursul de Debut Literar UniCredit a anuntat câştigătorii celei de-a V-a ediţii, pentru categoriile de concurs proză scurtă şi roman, în cadrul Festivităţii de Premiere ce a avut loc aseară, la Librăria Humanitas Kretzulescu.

Ediţia din anul acesta a atras 124 de înscrieri, păstrându-şi totodată caracterul internaţional prin înscrierile din partea unor autori români din Franţa, Statele Unite ale Americii, Germania şi Spania.


Festivitatea de premiere a fost moderată de profesorul universitar Liviu Papadima şi a avut intervenţii din partea Cristinei Guseth, director Asociaţia Catalist, Anca Nuţă, Head of Identity & Communication, UniCredit Ţiriac Bank, Marius Chivu, critic, redactor-editor Dilemateca şi Dilema Veche, Paul Cernat, critic literar, publicist, lector universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti şi Alice Ene din partea editurii Humanitas.

 Atât Cristina Guseth cât şi Anca Nuţă, au apreciat buna desfăşurare a concursului şi şi-au exprimat dorinţa ca acesta să continue şi în anii ce vor urma, în condiţiile în care numărul autorilor români talentaţi creşte de la an la an. 

 La secţiunea PROZĂ SCURTĂ nominalizaţii au fost:

Laura APRODU, cu volumul ”Amintiri din casa scării

Maxim Blum, cu volumul ”O junglă ca toate celelalte” şi

Mircea Boboc, cu volumul ”Inspirat din vise reale”.

Câştigător a fost Maxim BLUM, cu un volum reprezentând, aşa cum a explicat Marius Chivu, ”o duzină de povestiri bine strunite, care evoluează, cu o anumită graţie a schimbării de sens, între parabola şi anecdota politică, între fabula livrescă şi falsa biografie, între schiţă şi poemul oniric. Toate aceste istorii stranii aparţin unui miniaturist al prozei scurte, celui care poate spune multe folosind foarte puţin.

 


La secţiunea ROMAN, Liviu Papadima a prezentat nominalizaţii:

Mihaela Erika Petculescu, cu volumul ”Pax Romana”, şi

Andreea Nanu, cu volumul ”Ziua cea mai albă” şi a ales-o câştigătoare pe Mihaela Erika PETCULESCU.

Liviu Papadima a apreciat că volumul câştigător ”se înscrie cuminte în tradiţia romanului istoric preocupat de reconstrucţia sugestivă a spiritului unei epoci într-o anume civilizaţie. E vorba, în cazul de faţă, de perioada imperială a lui Augustus, din istoria antică romană. Există, desigur, precedente celebre în această arie tematică. Pax romana îşi păstrează, totuşi, fără a-şi aroga un statut de eclatantă originalitate, o incontestabilă capacitate de a capta interesul cititorului. Autorul mizează în primul rând – adesea în exces – pe reconstrucţia „culorii locale”, uzând de o documentaţie detaliată, inspirat topită în materia narativă


La secţiunea POEZIE anul acesta nu s-au acordat premii, deoarece lucrările trimise în concurs nu au îndeplinit standardele de calitate necesare publicării. Juriul a decis să acorde un premiu special, autorul câştigător a fost ales dintre nominalizaţii de la celelalte două categorii.

Premiul special a fost oferit Laurei APRODU pentru “Amintiri din casa scării”, “un volum de proză scurtă al unui autor ce a ucenicit, cu bune rezultate, la şcoala microrealismului cotidian din ultimele decenii şi dintotdeauna. Paul Cernat a prezentat argumentul juriului: “Un autor înclinat spre surprinderea spectacolului grotesc al cotidianului mărunt, din care scoate efecte speciale de un umor amar. Scrise cu vervă, textele vădesc subtilitate, simţ al oralităţii, gust pentru detaliul bizar şi, nu în ultimul rînd, talent dramatic. Ele sunt, aşa-zicînd, nişte scene de viaţă „la bloc” decupate din realitatea imediată a cartierelor autohtone şi manipulate din culise de un regizor abil, puţin mizantrop. Gustul pentru comicul absurd şi pentru mecanica stereotipă a existenţei le apropie, uneori frapant, de Gogol şi de avangardistul rus Daniil Harms. Dincolo de orice deriziune mai mult sau mai puţin hazoasă, piesele ce compun culegerea de faţă (al cărei titlu conţine sugestii dostoievskiene deloc gratuite) sunt, fundamental, triste. La sfîrşitul lecturii, rîsul îţi cam îngheaţă pe chip.

 


Cei 3 autori câştigători îşi vor vedea creaţiile publicate de Editura Humanitas şi lansate în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS Carte de învăţătură, ediţia 2012. 


 Comunicat de presă - îl puteţi vizualiza aici

Argumentele juriului - le puteţi vizualiza aici 

 

Persoana de contact:

Ramona Diaconu, Coordonator proiecte

M: 07310909910

Comentarii (1)add comment

Laurențiu Belizan said:

Felicitări organizatorilor, juriului și laureaților!

Îmi pare rău că anul acesta manuscrisele de la poezie nu au fost de calitate. Dacă juriul a luat decizia să nu acorde premiul la această secțiune, înseamnă că într-adevăr așa a fost, membrii lui făcând parte din elita criticii literare.
 
Raporteaza abuz
vot
vote -
July 19, 2012
Voturi: +0

Scrie comentariu
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
micsoreaza | mareste

security image
Scrie caracterele din imagine


busy

2% Pentru Cultura

Prietenii bibliofagia.ro

 

 

 

 

Login

Parteneri Media ai Concursului de Debut Literar UniCredit